Anders Hermodsson, en av Sveriges främsta amerikanska fotbollsspelare genom tiderna, gick bort år 2022, endast 33 år gammal. Stipendiet i hans namn etablerades år 2024 i ett samarbete mellan SWE3 och Anders Hermodssons familj och anhöriga. Med stipendiet lever minnet av Anders vidare samtidigt som det ger svenska quarterbacks och andra svenska amerikanska fotbollsspelare möjligheten att utvecklas inom sin idrott.

Anders Hermodssons stipendium

Stipendiet är på 20 000 kronor fördelat på två år och delas ut en gång per år, i samband med SM-finalerna i amerikansk fotboll, till en manlig och en kvinnlig svensk quarterback eller amerikanska fotbollsspelare på andra positioner. Mottagaren ska vara en elitsatsande idrottare inom amerikansk fotboll som utövar sin idrott i Anders Hermodssons anda – på fotbollsplanen stack Anders spelglädje, seriositet och ständiga vilja att utvecklas.

Nomineringar sker genom detta formulär – sista ansökningsdag för 2024 är den 31 maj.

Mottagaren/mottagarna utses av en jury bestående av representanter från SWE3 samt av Anders Hermodssons familj. Samtliga sökanden kommer att kontaktas för att svara på fler frågor och få ytterligare information. Frågor kring stipendiet kan skickas till sportkontoret@swe3.se.

Anders Hermodsson

Anders Hermodsson började spela amerikansk fotboll som 15-åring i Solna Chiefs och framgångarna kom tidigt – 2005 blev han svensk U16-mästare med Solna.

2006 slogs Solna Chiefs ihop med Täby Flyers och blev STU Northside Bulls och där fortsatte framgångarna på fotbollsplanen för Anders Hermodsson. I Bulls-tröjan blev det SM-guld i U19-serien både 2006 och 2007. Juniorkarriären kröntes med ett EM-silver i Spanien 2008. Anders Hermodsson utsågs till turneringens bästa QB.

Efter ett år i USA spelade Anders Hermodsson tre säsonger med STU Northside Bulls i Sveriges högsta serie, Superserien, innan han 2012 gick till Carlstad Crusaders. Ett redan starkt Carlstad blev med Anders Hermodsson som QB oslagbara och vann med Anders quarterback fyra raka SM-guld mellan åren 2012 och 2015.

2015 var Anders Hermodsson också med och vann IFAF Europe Champions League med sitt Carlstad Crusaders. I finalen, på bortaplan, mot SBB Vukovi Belgrade var han ostoppbar. Carlstad gjorde 84 poäng och Anders Hermodsson stod för nio touchdowns i matchen.

2016 spelade Anders Hermodsson ett år i Italien med Lazio Marines innan han 2017 återvände till Sverige, denna gång för spel i Stockholm Mean Machines. Ett Mean Machines en bra bit från forna glansdagar återvände med Anders Hermodssons hjälp till toppen igen. 2017 tog han Mean Machines till slutspel för första gången på sex år och året efter skrällde Stockholm och vann, med Anders Hermodsson som QB, SM-finalen mot Carlstad Crusaders på Stockholm stadion med 42–41.

SM-finalen på Stockholm stadion den 7 juli 2018 blev Anders Hermodssons sista match i karriären. Han lade skydden på hyllan som Sveriges bästa quarterback genom tiderna och en av de riktigt stora inom svensk amerikansk fotboll. Under hela sin karriär var en given i det svenska landslaget och han spelade EM för Sverige såväl 2010 som 2014.

Anders Hermodsson var ett föredöme, både på och utanför planen. Under alla de gånger Anders spelade för Sverige var han en lysande representant för landslaget. Anders Hermodsson personifierade på många sätt det bästa med en idrottare och vi saknar honom varje dag.

Fotografer: Luciano Capra, Tommy Andersson, Stefan Akander, Hkratky|Dreamstime och privat.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.

15585

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!