Lokalrivaler ställs mot varandra i herrfinalen i amerikansk fotboll

Det bjuds på ett hett lokalderby när SM-finalen i amerikanska fotboll för herrar spelas på Zinkensdamms IP i Stockholm lördagen den 8 juli. Stockholm Mean Machines och Tyresö Royal Crowns är lokalrivaler och många spelare och ledare har representerat båda föreningarna. Men medan Mean Machines är regerande svenska mästare och gör sin sjätte raka SM-final deltar Royal Crowns på lördag i sin första SM-final sedan 2012.

Köp biljetter till SM-finalen på Tickster

Se matchen live på SWE3 Play

Som regerande svenska mästare tog sig Stockholm Mean Machines obesegrade genom säsongen 2023 i Superserien Herr med poängskillnaden 177–107. Tyresö Royal Crowns å sin sida slutade på en andraplats i serien med poängskillnaden 170–86. Laget vann alla sina matcher, utom de två mot just Stockholm – Mean Machines vann på hemmaplan med 31–13 den 20 maj och med 26–7 på bortaplan den 17 juni.

Men som alltid med lokalderbyn spelar tidigare resultatet mindre roll och lördagens SM-final, som sparkar av på Zinkensdamms IP i Stockholm lördagen den 8 juli kl. 15, har alla förutsättningar till att bli en sprakande amerikansk fotbollsmatch där de två just nu bästa lagen i Sverige på herrsidan gör upp om såväl SM-titeln som rätten att kalla sig bäst i Stockholmsområdet.

En närmare titt på lagens anfall visar att medan lagen stod för i princip lika många poäng och lika många offensiva yards under säsongen så var Stockholm Mean Machines mer framgångsrika att passa med bollen. Mean Machines passade för 277 yards per match mot Tyresös 191 yards. Tyresö var däremot betydligt effektiva i att springa med bollen och producerade 150 yards på marken per match mot Stockholms 82. Tyresö hade också tre spelare – quarterback Hamish McClure, running back Emil Knutsson och running back Oliver Lundberg Coleman – som alla sprang för fler yards än vad den bästa Mean Machines-spelaren i statistiken, running back Gustav Skeppner, samlade ihop.

Bland mottagare av bollen är det istället Stockholm Mean Machines som har fler spelare i toppen av statistiken. Anton Blomgren och Matthew Retzlaff hade hela 18,2 respektive 16,9 yards per mottagning under säsongen, siffror som inopererar, och lagets tredje wide receiver, Robin Gavelin-Miranda, hade 14,8 yards per mottagning. I Tyresö är Edvin Almeida Taborda som är det stora hotet i luften, han ledde också hela Superserien i gjorda poäng med sina 46. Dovydas Koncevicius och Kevin Börzsei är de Tyresöspelare som kommer därefter sett till statistiken, men jämfört med tidigare nämnda namnen är deras 12 yards resp., 8,3 yards per mottagning betydligt lägre, något som skvallrar om att Tyresö föredrar ett kortpassningsspel till dessa då spelare.

I Stockholm hade QB Mark Pappas, som förra året utsågs till MVP i Superserien Herr, en ny imponerande säsong och passade för 1 657 yards, 13 touchdowns och två interceptions. Hans motsvarighet i Tyresö, Hamish McClure, passade för färre yards men är ett betydligt större hot att själva springa med bollen. McClure tog sig fram för 329 yards på marken under säsongen jämfört med Mark Pappas 89.

I försvarsspelet var Tyresö bäst i alla kategorier kopplat till antalet yards medan Stockholms försvar var bättre när det gällde antalet insläppta poäng. En statistik som visar att det går att flytta bollen mot Stockholm, något som Tyresös anfall kommer att försöka utnyttja på lördag, men att de regerande mästarna är bra på att täppa till när det gäller.

I Tyresö sticker Malcolm Engström ut på den defensiva linjen, han är odiskutabelt en av Superseriens stora stjärnorna. Det var dock linebacker Victor Benerius Frank var den som hade flest tacklingar i Tyresös försvar, följt av norrmannen Ola Gaarden. Jatta Njie ledde serien med sina tre sacks under säsongen medan Nils Böök som rookie i Tyresö hade två interceptions och imponerade i semifinalen mot Örebro med hela sex brutna passningar.

I Stockholms försvar visade Adam Westin vägen när det gällde antalet tacklingar, medan Anton Norling och Alaudin Azemi var två spelare som stack under sina första säsonger i Superserien. Ben Prasopsin ledde Stockholms försvar i interceptions under säsongen med sina två. I Stockholms finns också kicker Alvin Gustafsson som sparkat in fyra field goals under säsongen, bäst av alla kickers i serien, och han är ett vapen för Mean Machines om matchen står och väger mot slutet.

15585

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!