Svensk EM-förlust när Italien fick fira brons i Göteborg

Sveriges herrlandslag i amerikansk fotboll föll återigen mot Italien. Senast var det i en EM-final i Malmö, denna gång i en bronsmatch på Valhalla IP i Göteborg. Inför 1 241 åskådare gjordes Sveriges enda touchdown av Johan Hallgren i den fjärde kvarten i en match som Italien vann med 26–7 (16–0).

Här ser du hela bronsmatchen i efterhand

Matchstatistiken

Med Sveriges storförlust i EM-finalen i Malmö 2021 i färskt minne gjorde Sverige den 28 oktober 2023 en gedigen insats i denna bronsmatch och det svenska försvaret stängde framgångsrikt ner Italiens springspel matchen igenom. Men Italiens storväxta quarterback Luke Zarhadkas levererade magiska långpassningar längs med sidlinjerna som med obehaglig precision, sett med svenska ögon, hittade fram till sina mottagare. Och detta skulle bli avgörande. Sverige reducering på slutet, när QB Viktor Wessberg hittade fram till WR Johan Hallgren, var för lite och för sent.

Efter att Sveriges MVP i matchen, linebacker Ludvig Myrén, stått för en pärla till tackling på matchens avspark var Sverige dock blott decimeter från att få en drömstart på matchen när man så när tar hand om en fumlad italiensk puntretur långt ner på italiensk planhalva i matchinledningen. Men bollen studsar retsamt ut över sidlinjen innan en svensk spelare hinner lägga beslag på densamma. Istället är det Italien som tar ledningen i matchen när tidigare nämnde Luke Zarhadka på fjärde försöket från svensk 40-yardslinje hittar fram till Simone Boni längst med högerkanten. Och vi har en italiensk 7–0-ledning på gästernas andra drive i matchen.

Tack vare en elegant puntretur på drygt 30 yards av Sveriges Carl Coleman slutar den första kvarten med att Sverige har bollen bra läge på Italiens 10-yardslinje. Men den andra kvarten inleds tyvärr med ett missat svensk field goal. Och det är istället Italien som lyckas med sitt field goal en stund senare när Alberto Barbaro sparkar in bollen från 22 yards. Sverige har lite otur och Italien är lite skickligare.

Och detta visar sig återigen när ett bra svenskt försvarsspel och en italiensk punt gör att Sverige kan börja med bollen på Italiens 49-yardslinje. Men en svensk interception sätter stopp för förhoppningarna om en svensk reducering innan paus och istället marscherar Italien raskt 55 yards och kan utöka sin ledning fram till 16–0 när Zarhadka når fram till Simone Alinovi för ytterligare en italiensk touchdown. Extrapoängsspelet misslyckas, vilket gör att ledning för Italien stannar vid just 16–0. En ny svensk turnover, denna gång en fumble, ger Italien möjligheten att utöka sin ledning innan halvtid men detta projekt sätter det svenska försvaret stopp för. 16–0 till Italien står sig i halvtid.

När den andra halvleken drar igång fortsätter trenden i matchen från den första halvleken. Sveriges anfall har svårt att flytta bollen, Sveriges defensiva linje och linebackers spelar fantastiskt bra mot Italiens springspel – men de långa passningarna från Luke Zarhadka hittar allt som oftast rätt. En 31-yards lång sådan fram till Simone Boni gör att Italien utökar sin ledning fram till 23–0 en bit in i den andra kvarten.

Sverige imponerar i sparkspelen genom hela matchen och på såväl punt- som kickoffreturer får Sverige ofta bollen i bra läge på plan. Så är fallet även i den tredje kvarten, men när Sverige går för det på fjärde försöket från Italiens 46-yardslinje landar bollen i backen och Sveriges drive går i stå samtidigt som den tredje kvarten går mot slut.

I den fjärde kvarten är Italien väldigt intresserade av att ge veteranen Stefano Chiappini, näst äldst i det italienska laget med sina 39 år, en touchdown. Man ger tre gånger om bollen till den offensiva linjespelaren Chiappnii nära Sveriges målområde. Men till Italiens förtret stoppas detta försök till avskedspresent upp av ett bestämt svensk försvar och de vitklädda gästerna väljer att sparka ytterligare en field goal och utöka sin ledning fram till 26–0.

Något för sent för att påverka matchresultat vaknar Sveriges anfall till liv. En fin passning av QB Viktor Wessberg fram till Anton Jallai sätter upp en lika fin passning från till Johan Hallgren för en svensk touchdown – äntligen får de 1 241 åskådarna som skapade en fin stämning matchen igneom på Valhalla IP ordentliga anledning att fira. Extrapoäng sparkas in av Elias Rosenkvist fram till 26–7 men när samme Rosenkvist försöker sig på en onside kick på den efterföljande avsparken går det inte lika bra. Italien kan istället ta över bollen med drygt fyra minuter kvar av matchen.

Sverige ska få ytterligare en möjlighet att göra poän, men en interception i eget målområde av Italiens Andrea Fantin sätter stopp för de sista förhoppningarna om fler svenska poäng. Istället är det Italien som strax därefter kan sätta ett knä i marken och lyfta pokalen som visar att laget vunnit ett EM-brons mot den göteborgska himlen. 

Inför matchen pratade de svenska coacherna om att matchen skulle komma att avgöras på ett antal matchavgörande spel och så blev det – men det var Italien som stod för samtliga. I och med försluten sluta Sverige på en fjärdeplats i EM för herrar för säsongen 2023 medan Italien lade beslag på bronset. Guldet vanns av Österrike som besegrade Finland i EM-finalen i Österrike med 28–0.

15585

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!