Mottagarna av Anders Hermodssons stipendium för 2024 utsedda

Molly Ewald och Fabian Opitz har utsetts till mottagare av Anders Hermodssons stipendium för 2024. Stipendiet delas ut till minne av Anders Hermodsson, en av Sveriges främsta amerikanska fotbollsspelare genom tiderna, som gick bort år 2022, endast 33 år gammal.

– Vi är glada och rörda över att så många ansökningar kom in från spelare runt om i landet och från alla tänkbara positioner på en amerikansk fotbollsplan. Det har varit en utmaning att utse stipendiets första mottagare bland så många inspirerade ansökningar. Men vi är väldigt glada och stolta över att få dela ut stipendiet till Molly Ewald och Fabian Opitz, två elitsatsande ungdomar inom amerikanska fotboll i Sverige och som båda två utövar sin idrott på samma sätt som Anders Hermodsson gjorde: med glädje, seriositet och med en ständiga vilja att utvecklas, säger Kjell Peterson, ordförande i SWE3.

Stipendiet i Anders Hermodsson namn etablerades under 2024 i ett samarbete mellan SWE3 och Anders Hermodssons familj och anhöriga. Anders var ett föredöme både på och utanför planen och med stipendiet lever minnet av honom vidare samtidigt som det get talanger inom svensk amerikansk fotboll möjligheten att utvecklas inom sin idrott.

Stipendiet för 2024 delades ut i samband med SM-finalerna i Tyresö den 6 juli 2024. Efter att ha tagit del av en stor mängd väldigt inspirerande ansökningar valde juryn, som består av representanter från SWE3 tillsammans med Anders Hermodssons familj, att utse Molly Ewald och Fabian Opitz, två framtidsnamn inom svensk amerikansk fotboll, till de första mottagarna av stipendiet.

På plats under finalen fanns de två mottagarna tillsammans med Anders Hermodssons bröder och föräldrar tillsammans med SWE3:s ordförande Kjell Peterson och generalsekreterare Fredrik Haraldson.

Molly Ewald började spela amerikansk fotboll i Stockholm Mean Machines när hon var 11 år och har hanterat både motgångar och framgångar på ett imponerande sätt – så imponerande att hon under 2023 som 16-åring startade som quarterback för det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll i EM-matcherna mot Storbritannien och Finland. Under 2024 spelade hon quarterback för AIK i Division 1 Dam, den högsta serien för damer i Sverige.

Fabian Opitz började spela amerikansk fotboll i Djurgården IF som 9-åring och det märktes tidigt att han hittat sin idrott samt att han var en talang utöver det vanliga. Under 2023 tog karriären fart då han med sitt nuvarande lag AIK vann Dukes Tourney, Nordens största ungdomsturnering i amerikansk fotboll, och under hösten fick debutera som quarterback i det svenska ungdomslandslaget under NM i Norge.

Anders Hermodsson stipendium är på 20 000 kronor och delas ut en gång per år. Läs mer om stipendiet på andershermodssonsstipendium.se.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.

15585

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!